Quantcast
Channel: Kasvinviljely arkistot - Käytännön Maamies
Viewing all 288 articles
Browse latest View live

Huippusato tilauksessa

$
0
0
Seinäjoen Ylistarossa Kitinojalla Kyrönjoen varressa satonäkymät ovat hyvät. Kuva on otettu 15.7. ja siinä näkyy edessä syysvehnää, välissä ruista ja takana syysrypsiä.

Kotimaan alkuvarastot eivät ole olleet näin tyhjät varmaan koskaan sotien jälkeen. Teollisuuden laareissa on sen verran viljaa, että puinneille asti selvitään. Sen jälkeen viljamarkkina voi mennä mielenkiintoiseksi.

Teollisuudella ja rehuviljaa käyttävillä kotieläintiloilla on suuri tarve varmistaa viljan riittävyys ja rakentaa varastoja ennalleen. Puintien aikaan viljaa tulee yleensä markkinoille, mutta sen jälkeen on monina vuosina ollut hiljaista.

Viljaa käyttävällä teollisuudella on yleensä usean kuukauden varastot. Tänä vuonna tilanne on erilainen. Puskurivarastoja ei ole. Tämä hankaloittaa tuotannon suunnittelua.

Viljan vientikauppoja muun muassa saksalaisille myllyille sovitaan jopa puoli vuotta etukäteen, koska myllyt haluavat varmistaa viljan saatavuuden. Myös kotimaan myllyt ja rehutehtaat haluavat turvata ajoissa raaka-aineensa. Ja päivittäistavarakaupat kilpailuttavat tuotteiden saatavuuden, jotta valikoimaa ja logistiikkaa voidaan suunnitella, selventä Jouko Korkeamäki Hankkijalta.

Niukkuus näkyy hinnoissa

Viime syksynä Suomessa korjattiin 2000-luvun heikoin sato. Erityisesti rehuohrasta oli pulaa, ja Suomen markkina oli ohravetoinen. Kotimaan ohran hinta lähti voimakkaaseen nousuun, ja marraskuun lopussa maksettiin 300 euron tonnihintaa.

Ohraa, vehnää, maissia ja jopa pieni määrä kauraa jouduttiin tuomaan. Kotimaista tarvetta ei voi kuitenkaan korvata tuonnilla kuin marginaalisesti. Eikä esimerkiksi rehuohraa ollut sopuhintaan missään saatavissakaan.

Sekä rehuteollisuus että myllyt joutuivat kaventamaan tuoterepertuaariaan, ja rehutehtaat muuttamaan reseptiikkaansa.

Tänä syksynä voi olla edessä samanlainen ralli, ainakin jos huippusato jää saamatta. Kaikelle kotimaan tuotannolle on joka tapauksessa kysyntää. Viljelijän kannattaa jaksottaa myyntinsä ja kiinnittää hinnat fiksusti.

Uusia viljelysopimuksia

Viljan ostajilla on monenlaisia viljelysopimuksia, joiden avulla viljakauppa saadaan käymään tasaisesti ja vilja liikkeelle. Niitä löytyy jokaiseen makuun, ja ne hyödyttävät viljakaupan kaikkia osapuolia.

Suomessa tulisi kehittää samanlaista kulttuuria ja toimintatapaa kuin muuallakin maailmassa, jossa viljan toimituksista sovitaan etukäteen, ja varmistutaan siitä, että kotimainen tuotanto pyörii kotimaisilla raaka-aineilla, Korkeamäki sanoo.

Sopimusmallit ovat hyviä. Niitä vain täytyisi ryhtyä käyttämään. Valitettavasti kuluneen kauden hintaralli heikensi sopimuskulttuuria, sanoo Jouni Saarinen Lantmännen Agrolta. Ne jotka eivät kiinnittäneet etukäteen, saivat poikkeusvuotena parhaat hinnat, mikäli osasivat ajoittaa myynnin aikaan ennen hintojen laskua.

”Jos haluaa odottaa mahdollista hinnannousua, kannattaa tarttua Lantmännenin aktiivitermiinisopimukseen”, Saarinen vinkkaa.

Tässä sopimusmallissa vilja toimitetaan sadonkorjuuaikaan ostajalle, siitä tilitetään saman tien sata euroa tonnilta ja lopullisen hinnan saa kiinnittää haluamanaan ajankohtana päivän hinnalla kevääsen saakka.

A-Rehun takuuhintaa tai hintaputkisopimusta kannattaa myös harkita, mikäli pelkää hintojen laskua. Avenan vehnän basis-sopimuksella on saanut monena vuonna parasta hintaa.

Hankkija puolestaan avaa basis-sopimukset pienemmille erille ja myös kauralle ja rehuohralle. Minimieräkoko on 25 tonnia ja sopimuksia tehdään vuoden 2023 syksylle asti.

Hinta johdetaan Matifin vehnän pörssihinnasta. Lisäksi sovitaan preemio, joka on johdettu päivän futuurien markkinahinnasta kyseisen kaupan tekopaikan paikalliseen markkinatilanteeseen.

Preemio on kauralla ja ohralla -30 euron ja vehnällä -20 euron luokkaa tonnilta, sanoo Jouko Korkeamäki. Mutta preemiot muuttuvat markkinatilanteen mukaan. Tällainen sopimusmalli on käytössä muualla Euroopassa. ”Kun basis-sopimuksessa hinta sidotaan pörssihintaan, saa kaupan kumpikin osapuoli itse päättää, milloin hinta on kohdillaan”, Korkeamäki sanoo.

Paras tilanne olisi, kun viljelijät kiinnittäisivät hintaa useammassa erässä. Pörssihintojen huippu nähtiin toukokuun puolivälissä, kun syyskuun futuuri oli 430 euron tonnihinnassa. Siinä vaiheessa kylvöt olivat Suomessa vasta alkamassa.

Kesäkuun alun oraat olivat erittäin lupaavat, ja siinä vaiheessa olisi voinut kiinnittää vaikka sitten tonnin verran hehtaarilta, heinäkuun alussa toisen, ja puintien jälkeen loput. Jakaminen kannattaa, koska kukaan ei pysty ajoittamaan myyntiä tai ostoa juuri oikeaan hetkeen.

Kotimaan satoennuste 3,4 miljoonaa tonnia

Suomeen odotetaan kohtuullista viljasatoa, mutta alueelliset erot ovat suuria. Kevätvehnällä paikattiin talvituhoista kärsineitä syysvehniä. Myöhäisten kevätvehnien puinti venyy syyskuulle, eikä korjuukauden alussa ole odotettavissa syysvehnän tuloa markkinoille kuiten edellisvuonna. Puintiaikaan hinnat ovat usein halvimmillaan. Tältä näytti siemenlisäyksessä oleva kevätvehnälinja SJ18SW035 Mellilässä Siementila Salon pellolla 19.7.

Viljamarkkinoiden tämän hetkisen näkemyksen mukaan Suomeen odotetaan 3,3–3,5 miljoonan tonnin viljasatoa. Tämä arvio voi liikkua vielä jonkin verran kumpaan tahansa suuntaan.

Luonnonvarakeskus Luken satoarviot tulevat tänä vuonna 19.8. ja 23.9., eli noin kuukautta myöhemmin kuin viime vuosina, kertoo Anneli Partala. Entiseen tapaan ne perustuvat kylvöaloihin ja ProAgrian kuntakohtaisiin hehtaarisatoarvioihin.

Syysviljojen vähyys pienentää sato-odotusta jonkin verran, samoin kesäkuun kuuma ja kuiva jakso. Alueelliset erot ovat suuria. Vuoden 2019 huippusatoihin ei millään päästä, mutta yleisilme näyttää varsin hyvältä.

Koko Itämeren alueelle odotetaan suurta satoa, kun taas kuivuus rokotti Keski- ja Etelä-Euroopan satoa. Erityisesti maissi kärsi hirmuhelteistä.

Rehuohra-ala väheni viime vuodesta 19 000 hehtaarin verran. Kotimaan ohrasato jemmataan varmasti viimeistä jyvää myöten omaan käyttöön. Kauraa kylvettiin saman verran kuin edellisenäkin vuonna. Kasvustot näyttävät varsin hyviltä, joten kaurasadosta odotetaan suurta. Kauraa myös todennäköisesti viedään.

Kevätvehnäala kasvoi melkein 30 000 hehtaaria. Sillä paikattiin talvituhoista kärsineitä syysvehniä. Kevät- ja syysvehnän yhteenlaskettu pinta-ala kasvoi edellisvuodesta.

Suurin nousija oli rehuherne, jota kylvettiin 28 000 hehtaarille. Herne on menestynyt tällä kasvukaudella selkeästi härkäpapua paremmin. Toivoa sopii, että kasvustot pysyvät pystyssä loppuun saakka.

Puinti ajoittuu syyskuulle

Kylvöt myöhästyivät pari viikkoa, ja kevätvehnät ja kevätöljykasvit näyttävät paikoin varsin lupaavilta. Tämä ennustaa myöhäistä puintiaikaa. Etelä-Suomessa viljellään myöhäisiä ja satoisia kevätvehniä. Niiden puintisesonki ajoittuu syyskuulle.

Syysviljojen kylvöt ovat täysi arvoitus. Toki kylvösiemenkin on vähissä, mutta suurin ongelma on vapaan pellon puuttuminen. Rukiille saisi vielä hyviä sopimuksia tulevalle kaudelle, vaikka parhaista hinnoista on tultu jokunen kymppi alaspäin.

Heinäkuun toiseksi viimeisellä viikolla rukiin termiinihinnat ostajilla olivat noin 315 euroa tonnilta 2023 syksylle. Raision tarjous oli tässä vaiheessa paras, 345 euroa tonnilta.

Lantmännenin tavoitteena on tuplata Ilmasto & Luontorukiin viljelysopimusala tulevalle kaudelle. Tässä sopimuksessa perushinnan päälle maksetaan 35 euroa lisähintaa tonnilta.

Uutena sopimuskasvina on ruisvehnä, jota Lantmännen Agro ryhtyy käyttämään rehutehtaillaan.

”Ruisvehnä hinnoitellaan ohran markkinahinnan mukaan, johon lisätään viisi euroa tonnilta”, Saarinen kertoo.

Sopimuksia tehdään valtakunnallisesti ja toimituspaikkoja on monta. ◻

 

Artikkeli Huippusato tilauksessa julkaistiin ensimmäisen kerran Käytännön Maamies.


Kasvustot yllättivät

$
0
0

Syysrypsikisan kasvustot ovat vaihtaneet jo väriä ja sadonkorjuuseen päästään elokuun ensimmäisellä viikolla. Rypsit kukkivat kolme viikkoa ja kehittyivät yllättävän sankoiksi. Osa kasvustoista lakoontui ja kisaajille tuli kiire löytää pystyterä puimuriin.

Artikkeli Kasvustot yllättivät julkaistiin ensimmäisen kerran Käytännön Maamies.

Epävarmuus jatkuu lannoitemarkkinoilla

$
0
0

Yara Suomi avasi uuden lannoitekauden 16. kesäkuuta. Kesän ja alkusyksyn toimitukset myytiin viikossa loppuun, ja tilausten vastaanotto keskeytettiin 27. kesäkuuta. Belor Agro tuo lannoitteet Euroopasta ja Cemagro jatkaa venäläisten lannoitteiden tuontia. Pakotteet vähentävät venäläisten lannoitteiden käyttöä, mutta odotettua vähemmän.

Artikkeli Epävarmuus jatkuu lannoitemarkkinoilla julkaistiin ensimmäisen kerran Käytännön Maamies.

Syysrypsiä suojaviljaan

$
0
0

Myllylän tilalla Kalajoella sovitetaan syysrypsiä karjatilan viljelykiertoon uudella tavalla. Syysrypsi kylvetään aluskasviksi aikaisen ohran alle ensimmäisen säilörehun korjuun jälkeen. Perustamiskustannukset ovat pienimmät mahdolliset, jolloin talvituhotkaan eivät aiheuta suuria menetyksiä. Menetelmä voisi tuoda ratkaisun valkuaisomavaraisuuteen.

Artikkeli Syysrypsiä suojaviljaan julkaistiin ensimmäisen kerran Käytännön Maamies.

Typpi-inhibiittori testattiin Luken kokeessa

$
0
0

Lietelannan ammoniumtyppi muuttuu maamikrobien vaikutuksesta nitraatiksi ja huuhtoutuu herkästi. Tätä voidaan ehkäistä typpi-inhibiittorilla. Se estää väliaikaisesti mikrobien toimintaa, jolloin lannan typpi säilyy ammoniummuodossa ja on pidempään kasvien käytettävissä. Näin voidaan parantaa typen hyväksikäyttöä sekä lisätä satoa ja valkuaispitoisuutta erityisesti olosuhteissa, joissa typen häviöriskit ovat suuret.

Artikkeli Typpi-inhibiittori testattiin Luken kokeessa julkaistiin ensimmäisen kerran Käytännön Maamies.

Kalliit lannoitteet lisänneet kalkkien kysyntää

$
0
0

Lannoitteiden hintojen moninkertaistuminen on kannustanut etsimään keinoja, joilla maassa jo olevia ravinteita saataisiin paremmin kasvien käyttöön. Yksi potentiaalinen keino saada maassa jo olevia ravinteita paremmin kasvien käyttöön on kalkitus. Mutta kalkitusaineet ja niiden rahdit sekä levitys ovat kallistuneet melko paljon viime vuosina, vaikkakin vaatimattomasti väkilannoitteisiin verrattuna.

Artikkeli Kalliit lannoitteet lisänneet kalkkien kysyntää julkaistiin ensimmäisen kerran Käytännön Maamies.

Ruista kylvetään nyt paljon

$
0
0

Elokuun helle joudutti puintien alkamista ja syysviljoille vapautuu kylvöpeltoa. Kylvöala jää syysvehnällä ja syysöljykasveilla selkeästi pienemmäksi kuin viime syksynä, mutta hankala talvi ei tappanut viljelyintoa. Syysruisvehnä kiinnostaa aivan uudella tavalla, koska sille saatiin markkina. Ruista kylvetään viime vuotta enemmän, jos vain saadaan kylvösäitä. Kuivuus voi haitata itämistä.

Artikkeli Ruista kylvetään nyt paljon julkaistiin ensimmäisen kerran Käytännön Maamies.

Puhdaskauraa vielä entistäkin tarkemmin

$
0
0

Helsingin Mylly toteuttaa aluksi kaksivuotisena pilottina 11 sopimusviljelijänsä kanssa puhdaskauran ympäristö- ja vastuullisuusviljelyohjelman. Sen avulla lisätään entisestään satoja, parannetaan maan kasvukuntoa ja vähennetään viljelyn ympäristövaikutuksia. Helsingin Myllyn kauran ostopäällikkö Pekka Kultti summaa ohjelman, että siinä on vain voittajia eli luonto, viljelijä ja mylly.

Artikkeli Puhdaskauraa vielä entistäkin tarkemmin julkaistiin ensimmäisen kerran Käytännön Maamies.


Ennätystehtailijan pellolla

$
0
0

Maailmanennätyssatoja tahkoava Tim Lamyman ei usko täsmäviljelyyn, vaan siihen, että pellon jokainen nurkka on kunnossa. Maanviljely ei ole rakettitiedettä eikä hokkuspokkusta. Suuri sato otetaan hyvällä kasvukunnolla ja oikeilla viljelytoimilla. Satoa rajoittavat tekijät perataan määrätietoisesti yksi kerrallaan pois. KM vieraili Lamymanin pelloilla suomalaisten ja virolaisten YEN-viljelijöiden kanssa heinäkuussa.

Artikkeli Ennätystehtailijan pellolla julkaistiin ensimmäisen kerran Käytännön Maamies.

Kolme tonnia rikki syysrypsikisassa

$
0
0

Syysrypsikisan puinnit ja tarkat sadonmääritykset ovat vielä kesken. Sen verran voidaan kuitenkin paljastaa, että kolmen tonnin paremmalle puolelle päästiin. Lopulliset tulokset julkaistaan syyskuun numerossa.

Artikkeli Kolme tonnia rikki syysrypsikisassa julkaistiin ensimmäisen kerran Käytännön Maamies.

Värimorsingon pölytystä tutkimassa

$
0
0

Suomen Mehiläishoitajain Liiton tekemä kenttäkoe Nivalassa poiki kiinnostavaa lisätietoa värimorsingon (Isatis tinctoria) pölytysbiologiasta. Koe oli myös antoisa esimerkki järjestösektorin, tutkimuksen ja yritysmaailman yhteistyöstä maaseudun kehittämiseksi. Mukana oli värimorsinkoa tuottavan Natural Indigo Finlandin lisäksi myös alueella toimiva Vääräkankaan Hunaja.

Artikkeli Värimorsingon pölytystä tutkimassa julkaistiin ensimmäisen kerran Käytännön Maamies.

KM satokisa 2022: Komia voitto Kauhavalle

$
0
0

Syysrypsikisan kaksi suurinta satoa korjattiin odotetusti Etelä-Pohjanmaalta. Juho-Matti Ojanperä otti 3 320 kilon ja Antti Mäkinen 3 123 kilon hehtaarisadon. Pohjoiskarjalaisen Petri Tanskasen pronssi ja 3 100 kilon sato oli sen sijaan yllätys, sillä Tanskasen kasvusto oli vielä keväällä vaatimaton. Typpilannoituksella voi paikata heikkoa kasvustoa. Nurmi havaittiin mahtavaksi esikasviksi eikä syysrypsi hätkähtänyt kuivuudesta ja kuumuudesta.

Artikkeli KM satokisa 2022: Komia voitto Kauhavalle julkaistiin ensimmäisen kerran Käytännön Maamies.

Syysrypsin perustaminen suojaviljaan onnistui hyvin

Ruisvehnä ja ruis pomppasivat rehumarkkinoille, mutta kumpi tuli jäädäkseen?

Satsaus kannatti

$
0
0

Näillä rypsin hinnoilla satsaus satoon maksoi itsensä takaisin. Talouskisassa parasta tulosta tehtiin isoilla sadoilla.

Juho-Matti Ojanperä oli ylivoimainen voittaja, sillä hänellä sato ja tuotot olivat suurimmat ja kustannukset hyvin maltilliset. Antti Mäkinen sai hopeaa korkeimmista kustannuksista huolimatta. Luomusyysrypsi kiri täpärästi pronssille.

Artikkeli Satsaus kannatti julkaistiin ensimmäisen kerran Käytännön Maamies.


Kierrätyslannoitus kannattavuusvertailussa viiden vuoden viljelykierrossa

$
0
0

Hyvän sadon kierrätyslannoitushankkeessa (HYKERRYS) tutkittiin kierrätyslannoitevalmisteiden ja maanparannusaineiden vaihtoehtoja, toteutustapoja ja toimivuutta peltoviljelyssä vuosina 2017–2021 yhteistyössä kierrätysravinnealan toimijoiden kanssa. Useimmat hankkeessa mukana olleet kierrätyslannoitteet eivät jääneet sadoissa jälkeen väkilannoitteista, ja kierrätyslannoitus tulee tässä vertailussa käytettyjen lannoitustapojen kesken väkilannoitusta edullisemmaksi. Lannoituksen katevertailussa suurimmat katteet olivat maanparannusaineilla, ammoniumsulfaatilla ja Väkevällä ravinneseoksella. Kierrätyslannoitteiden hinnat ovat myös nousseet, mutta väkilannoitteiden hintoja huomattavasti maltillisemmin vuonna 2022.

Artikkeli Kierrätyslannoitus kannattavuusvertailussa viiden vuoden viljelykierrossa julkaistiin ensimmäisen kerran Käytännön Maamies.

Sekaviljely – lisää kestävyyttä vai uusia harmeja?

$
0
0

Sekaviljely on osoittautunut käyttökelpoiseksi tekniikaksi vähentää väkilannoitetypen tarvetta sekä rikkakasvien esiintymistä peltoviljelyssä. Huoli satovaihteluista on hälventynyt, kun oppi eri kasvilajien seoksista on edennyt käytäntöön ja ainakin toisesta lajista saadaan heikkonakin vuotena satoa. Robotit avustavat kylvöissä, hoitotoimenpiteissä, korjuissa, sadon käsittelyssä ja työt sujuvat yhtä hyvin vaikka viljelyssä olisi useampiakin eri lajeja. Kuluttajalle sekaviljelytuotteen ostaminen on keino vahvistaa ostopäätöksillään kestävyyttä ja monimuotoisuutta. Vaikka innokkaimmat menetelmää jo kokeilevatkin pelloillaan, ihan näin pitkällä uusvanhan tekniikan hyödyntämisessä emme vielä ole. Mutta ehkä jo muutaman vuoden kuluttua.

Artikkeli Sekaviljely – lisää kestävyyttä vai uusia harmeja? julkaistiin ensimmäisen kerran Käytännön Maamies.

Ravinnetyökalu osaksi neuvontaa

$
0
0

Komissio vaatii digitaalisen ravinnetyökalun käyttöönottoa jäsenmaissa viimeistään 2024. Suomessa velvoite hoidetaan viljelysuunnitteluohjelmien ja Vipu-palvelun kautta, jotka keskustelevat keskenään. Neuvoja voi tehdä neuvopalveluna viljelysuunnitelman, joka huomioi ravinteiden tarkemman käytön. Tämän käyttö on viljelijälle vapaaehtoista.

Artikkeli Ravinnetyökalu osaksi neuvontaa julkaistiin ensimmäisen kerran Käytännön Maamies.

KM Ruutukisa tänä kesänä

$
0
0
KM Ruutukisa järjestetään Lantmännen Agron koetilalla Hauholla. Kilpailu käydään koeruuduilla ja kisakasvina on tällä kertaa ohra. Viimeksi kisattiin kevätvehnällä ja kuvassa näkyvällä rinteisellä lohkolla. Nyt kilpailu järjestetään koetilan aikaisimmalla lohkolla, jonka kylvöt alkavat yleensä huhtikuun puolella. Pelto on tasainen, ja pH oli edellisessä mittauksessa 6,8, fosforiluku hyvä, kalium tyydyttävä, kalsium hyvä, magnesium hyvä tai tyydyttävä, rikki ja mangaani välttäviä.

Suuren suosion saanut KM Ruutukisa saa tänä vuonna jatkoa. Viimeksi kilpailtiin kevätvehnällä, nyt on vuorossa ohra.

Tälläkin kertaa kilpailu käydään joukkuekisana. Viime kerralla mukana oli 12 joukkuetta, joiden edesottamuksia seurattiin sosiaalisessa mediassa koko kasvukauden ajan.

Tänä vuonna mennään samalla tyylillä. Kilpailuun otetaan kymmenisen joukkuetta, joista jokainen laatii oman viljelyohjelmansa.

Käytännön Maamies valitsee joukkueet. Kilpailuun toivotaan mahdollisimman laajaa osanottajakuntaa.

Ryhmä voi olla viljelijäporukka, tai sen saa rakentaa neuvojan, myyjän, tutkijan tai vaikka tuotantopanosvalmistajan ympärille, kunhan mukana on myös viljelijöitä.

Jokaisella joukkueella on oltava kapteeni, joka huolehtii viljelyohjelman ajantasaisuudesta ja päivittämisestä kasvukauden edetessä.

Mukaan saa lähteä rehu-, mallas- tai luomuohralla. Sarjoja on kaksi – suurin sato ja paras taloudellinen tulos.

Näiden lisäksi lasketaan kunkin joukkueen ohrakilon hiilijalanjälki. Paras joukkue saa bonuspalkinnon pienimmästä hiilijalanjäljestä.

Sato mitataan kolmen koeruudun keskiarvona 14 prosentin peruskosteudessa. Paras taloudellinen tulos lasketaan sadon arvon, kisassa käytettyjen tuotantopanosten ja keskimääräisten työkustannusten, sekä kasvinviljelytilan tukien perusteella.

Kisa käydään koeruuduilla

Kilpailu käydään Lantmännen Agron koetilalla Hauholla. Jokainen joukkue saa kolme koeruutua, joiden paikat arvotaan kuten oikeassakin ruutukokeessa. Tulos on kolmen ruudun keskiarvo.

Ruutukisa käydään Hahkialan aikaisimmalla lohkolla, jonka kylvöt alkavat lähes aina huhtikuun puolella.

Maalaji on hiesupitoista hienoa hietaa. Multavuus on hyvä, ja pH noin 6,8. Fosforileima on vihreällä. Kalium on tyydyttävällä tasolla.

Lohkolta otetaan tuoreet viljavuusnäytteet heti kun lumi ja routa sulaa. Tulokset kerrotaan joukkueille hyvissä ajoin.

Koeruuduille saa valita haluamansa ohralajikkeen, sille sopivan peittauksen ja lannoituksen, siemenmäärän ja kasvinsuojelun.

Koetilan henkilökunta hoitaa viljelytoimenpiteet joukkueiden toiveiden mukaisesti. Kylvöpäivä on kaikille sama, mutta muut viljelytoimet ajankohtineen joukkueet suunnittelevat itse.

Viljelytoimet toteutetaan kokeen keskimääräisen kasvuasteen mukaan joukkueen antaman viljelyohjelman mukaisesti. Suunnitelmaa saa päivittää kasvukauden edetessä, kunhan siitä ilmoittaa tarpeeksi ajoissa etukäteen.

Koeruutujen tilannetta seurataan kisan WhatsApp-ryhmässä. Joukkueet pidetään ajan tasalla kasvustojen kunnosta, säästä, rikkakasvien ja tautien määrästä ja mahdollisista tuholaisista.

Yara Suomi mittaa koeruutujen typenottoa ja tekee Megalab-analyysin oraista. Nämä tulokset julkistetaan aina mahdollisimman pian.

Osallistumisesta ei tule kisaajille kustannuksia. Kilpailu toteutetaan sponsorien mahdollistamana.

Myynnissä oleva lajike

Ohran on oltava Suomessa myynnissä oleva lajike. Jos siementä ei ole helposti saatavilla, silloin kylvösiemen täytyy toimittaa itse.

Lannoitus on mahdollista toteuttaa rakeisena lannoituksena, lehtilannoitteina sekä typpiliuoksena.

Kylvökoneesta läpi menevät raemaiset orgaaniset lannoitteet onnistuvat myös. Mutta nestemäisten letkulevityslannoitteiden tai karjanlantojen käyttö ei ole mahdollista nykyisellä koeruutukalustolla.

Rakeisia lisälannoituksia hyväksytään maksimissaan neljä kappaletta. Ruiskutuksia saa tehdä viisi kertaa.

Kasvinsuojeluaineita tulee käyttää etiketin mukaan. Kaikki kaupalliset valmisteet ovat käytössä. Jos jotain tuotetta ei saada hankittua, joukkue voi vaihtaa sen toiseen.

Kisaa seurataan somessa

Koetilan henkilökunta hoitaa viljelytoimenpiteet joukkueiden laatiman viljelyohjelman mukaisesti. Käytössä on koeruutukalusto. Lisälannoituskertoja saa olla maksimissaan neljä ja ruiskutuksia viisi kappaletta. Lannoituksessa noudatetaan maataloustukijärjestelmän ehtoja. Kasvinsuojeluaineita käytetään etiketin mukaisesti. Ohralajikkeen täytyy olla myynnissä olevaa siementä. Kisaan saa osallistua rehu-, mallas- tai luomuohralla.

Koeruutukisaa seurataan sosiaalisessa mediassa ja Käytännön Maamies -lehdessä koko kasvukauden ajan.

Koeruuduilla saa vapaasti vierailla. Ne esitellään suurelle yleisölle Hauhon Peltopäivän yhteydessä.

Hauhon Peltopäivä on kasvinviljelyyn painottuva ammattitapahtuma, joka järjestetään Lantmännen Agron koetilalla Hauholla 28.7. 23 klo 10–15.

KM:n toimittaja raportoi koeruuduilta ja kertoo kisan kuulumisia alusta loppuun. KM toimii myös kisan tuomarina ja varmistaa puolueettomuuden.

Ruuduilla tehdyt viljelytoimenpiteet raportoidaan kasvukauden edetessä. Viljelyohjelmien yksityiskohtia ei paljasteta etukäteen, mutta kisaan mukaan lähtevät joukkueet ja lajikkeet kerrotaan viimeistään huhtikuussa.

Tulokset julkistetaan syksyllä Käytännön Maamies -lehdessä, kunhan kaikki ruudut on puitu ja laatu analysoitu.

Suurin sato ja paras taloudellinen tulos palkitaan 2 500 euron palkinnolla, joka menee voittajatiimin valitsemaan maanviljelyä edistävään yleishyödylliseen toimintaan.

Ilmoittaudu mukaan kilpailuun lähettämällä sähköpostia Käytännön Maamiehen toimitukseen helmikuun loppuun mennessä: toimitus@agraari.fi.

Kerro viestissä joukkueen yhteystiedot ja millä lajikkeella haluatte osallistua. KM ottaa jokaiseen ilmoittautujaan yhteyttä. ◻

 

26.1.23 korjattu Hahkialan Peltopäivä Hauhon Peltopäiväksi.

Artikkeli KM Ruutukisa tänä kesänä julkaistiin ensimmäisen kerran Käytännön Maamies.

Kasvinsuojeluaineet kallistuvat

$
0
0

Kasvinsuojeluaineet kallistuvat edelliskaudesta 5–20 prosenttia. Eniten nousua on fenoksihappojen hinnoissa, jotka kallistuvat useita kymmeniä prosentteja. Glyfosaatin hinta on tasoittunut ja jopa hieman halventunut syksystä. Saatavuusongelmia ei enää ole, mutta varastojen täydennys käyttökaudella ei onnistu välttämättä vanhaan tapaan. KM esittelee uudet kasvinsuojeluaineet.

Artikkeli Kasvinsuojeluaineet kallistuvat julkaistiin ensimmäisen kerran Käytännön Maamies.

Viewing all 288 articles
Browse latest View live